
Détail de l'indexation
MK-0 : Généralités |
Ouvrages de la bibliothèque en indexation MK-0


Titre : Grassland use in Europe: a syllabus for young farmers Type de document : Ouvrage Auteurs : Agnes van den Pol-van Dasselaar, Auteur ; Leanne Bastiaansen-Aantjes, Auteur ; Fergus Bogue, Auteur ; Michael O'Donovan, Auteur ; Christian Huyghe, Auteur Editeur : Versailles : Quae Année de publication : 2019 Importance : 263 p ISBN/ISSN/EAN : 978-2-7592-3145-4 Langues : Anglais (eng) Catégories : [Thesagri] agriculture
[Thesagri] Allemagne
[Thesagri] Belgique
[Thesagri] biodiversité
[Thesagri] composition du lait
[Thesagri] environnement
[Thesagri] foin
[Thesagri] France
[Thesagri] Irlande
[Thesagri] Italie
[Thesagri] lait
[Thesagri] Pays-Bas
[Thesagri] Pologne
[Thesagri] prairie
[Thesagri] prairie (paysage)
[Thesagri] prairie : culture
[Thesagri] sol
[Thesagri] SuèdeIndex. décimale : MK-0 Généralités Note de contenu : Objectives of Inno4Grass
Diversity of European grasslands :
Main grassland types
Economic and social importance of European grasslands
Environmental importance
Threats
Chapter 1. Grassland production
Characteristics of grass
Use of grasslands
Grassland species and sward assessment
Weed management
Chapter 2. Grazing management
Grass supply
Main parasitic diseases encountered on the pasture
Main grazing parameters
Management according to the season
Farm infrastructure
Chapter 3. Hay and silage making
Cutting management and haymaking
Silage
Techniques adapted to legume and legume mixtures
Chapter 4. Soil and nutrient management
Soil characteristics related to grasslands
Main macro-nutrients: N P K
Biological nitrogen fixation
Liming
Use of animal manure
Other macro- and micronutrients
Chapter 5. Environment and biodiversity
Carbon sequestration
Greenhouse gas emissions
Water quality
Biodiversity
Chapter 6. Quality of grassland-based animal products
Milk and dairy product quality
Effect of grazed grass on milk composition
Effect of the grass conservation type on milk composition
References
Characteristics of individual countries
Sweden
Ireland
The Netherlands
Belgium
Germany
Poland
France
Italy
Grassland use in Europe: a syllabus for young farmers [Ouvrage] / Agnes van den Pol-van Dasselaar, Auteur ; Leanne Bastiaansen-Aantjes, Auteur ; Fergus Bogue, Auteur ; Michael O'Donovan, Auteur ; Christian Huyghe, Auteur . - Versailles : Quae, 2019 . - 263 p.
ISBN : 978-2-7592-3145-4
Langues : Anglais (eng)
Catégories : [Thesagri] agriculture
[Thesagri] Allemagne
[Thesagri] Belgique
[Thesagri] biodiversité
[Thesagri] composition du lait
[Thesagri] environnement
[Thesagri] foin
[Thesagri] France
[Thesagri] Irlande
[Thesagri] Italie
[Thesagri] lait
[Thesagri] Pays-Bas
[Thesagri] Pologne
[Thesagri] prairie
[Thesagri] prairie (paysage)
[Thesagri] prairie : culture
[Thesagri] sol
[Thesagri] SuèdeIndex. décimale : MK-0 Généralités Note de contenu : Objectives of Inno4Grass
Diversity of European grasslands :
Main grassland types
Economic and social importance of European grasslands
Environmental importance
Threats
Chapter 1. Grassland production
Characteristics of grass
Use of grasslands
Grassland species and sward assessment
Weed management
Chapter 2. Grazing management
Grass supply
Main parasitic diseases encountered on the pasture
Main grazing parameters
Management according to the season
Farm infrastructure
Chapter 3. Hay and silage making
Cutting management and haymaking
Silage
Techniques adapted to legume and legume mixtures
Chapter 4. Soil and nutrient management
Soil characteristics related to grasslands
Main macro-nutrients: N P K
Biological nitrogen fixation
Liming
Use of animal manure
Other macro- and micronutrients
Chapter 5. Environment and biodiversity
Carbon sequestration
Greenhouse gas emissions
Water quality
Biodiversity
Chapter 6. Quality of grassland-based animal products
Milk and dairy product quality
Effect of grazed grass on milk composition
Effect of the grass conservation type on milk composition
References
Characteristics of individual countries
Sweden
Ireland
The Netherlands
Belgium
Germany
Poland
France
Italy
Exemplaires (1)
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité DoC-00005013 MK-0200 Livre Salle de lecture Documentaires Disponible Documents numériques
![]()
Grassland use in Europe: a syllabus for young farmersAdobe Acrobat PDFGrasslands and herbivore production in Europe and effects of common policies / Christian Huyghe (2014)
![]()
Titre : Grasslands and herbivore production in Europe and effects of common policies Type de document : Ouvrage Auteurs : Christian Huyghe, Auteur ; Alex de Vliegher, Auteur ; Bert Van Gils, Auteur ; Alain Peeters, Auteur Editeur : Versailles : Quae Année de publication : 2014 Collection : Synthèses, ISSN 1777-4624 Importance : 287 p ISBN/ISSN/EAN : 978-2-7592-2157-8 Langues : Anglais (eng) Catégories : [Thesagri] Europe
[Thesagri] politique agricole européenne
[Thesagri] prairie
[Thesagri] prairie : cultureIndex. décimale : MK-0 Généralités Note de contenu : Chapter 1. Importance of the grassland area and grassland-based systems in Europe and their spatial distribution
Present acreage of grasslands and annual forage crops in Europe
Spatial distribution
Grasslands in organic farming
Changes in grassland acreage in Europe
Biomass productivity from permanent and temporary grasslands
Chapter 2. Importance and changes in grazing animal production operations in Europe and their spatial distribution
Herbivore herds in Europe
Animal production
Changes in livestock populations
Changes in animal production and animal performance
Chapter 3. Importance and changes in grassland-based systems
Farm types
Changes in the number of animal holdings
Interviews with farmers and interactions between farmers and research
Chapter 4. Grasslands for alternative production
Energy production
Green biorefi nery and biochemicals production
Chapter 5. Grasslands and ecosystem services
Introduction
Environmental issues related to grasslands
Grassland-based biodiversity issues
Landscape related issues
National case studies
Chapter 6. Grasslands in the economic supply chain: related industries
Forage seed industry
Interview with Beat Boller, Chairman of Eucarpia and senior forage breeder at Agroscope, Switzerland
Chapter 7. Common Agricultural Policy: brief history, structure and influence on grasslands
History
The two pillars of the CAP
Obligation of maintenance of the permanent grassland area
Agri-environmental scheme
Less Favoured Areas
Consequences of the abolition of the milk quotas
Other policies
CAP effect on grasslands and grassland farms
CAP: the way forward
Interview with Jean-François Louineau, Director of Administrative Services, Regional Council, Poitou-Charentes, France
Conclusions
Changes in the structure of the grassland area and grassland-based systems
Changes in production processes
Changes in the structure of animal production
Effect of scientifi c research, public and private farmer’s advisory services
Effect of professional teaching
Sociological driving forces
Economic driving forces
Political driving forcesGrasslands and herbivore production in Europe and effects of common policies [Ouvrage] / Christian Huyghe, Auteur ; Alex de Vliegher, Auteur ; Bert Van Gils, Auteur ; Alain Peeters, Auteur . - Versailles : Quae, 2014 . - 287 p. - (Synthèses, ISSN 1777-4624) .
ISBN : 978-2-7592-2157-8
Langues : Anglais (eng)
Catégories : [Thesagri] Europe
[Thesagri] politique agricole européenne
[Thesagri] prairie
[Thesagri] prairie : cultureIndex. décimale : MK-0 Généralités Note de contenu : Chapter 1. Importance of the grassland area and grassland-based systems in Europe and their spatial distribution
Present acreage of grasslands and annual forage crops in Europe
Spatial distribution
Grasslands in organic farming
Changes in grassland acreage in Europe
Biomass productivity from permanent and temporary grasslands
Chapter 2. Importance and changes in grazing animal production operations in Europe and their spatial distribution
Herbivore herds in Europe
Animal production
Changes in livestock populations
Changes in animal production and animal performance
Chapter 3. Importance and changes in grassland-based systems
Farm types
Changes in the number of animal holdings
Interviews with farmers and interactions between farmers and research
Chapter 4. Grasslands for alternative production
Energy production
Green biorefi nery and biochemicals production
Chapter 5. Grasslands and ecosystem services
Introduction
Environmental issues related to grasslands
Grassland-based biodiversity issues
Landscape related issues
National case studies
Chapter 6. Grasslands in the economic supply chain: related industries
Forage seed industry
Interview with Beat Boller, Chairman of Eucarpia and senior forage breeder at Agroscope, Switzerland
Chapter 7. Common Agricultural Policy: brief history, structure and influence on grasslands
History
The two pillars of the CAP
Obligation of maintenance of the permanent grassland area
Agri-environmental scheme
Less Favoured Areas
Consequences of the abolition of the milk quotas
Other policies
CAP effect on grasslands and grassland farms
CAP: the way forward
Interview with Jean-François Louineau, Director of Administrative Services, Regional Council, Poitou-Charentes, France
Conclusions
Changes in the structure of the grassland area and grassland-based systems
Changes in production processes
Changes in the structure of animal production
Effect of scientifi c research, public and private farmer’s advisory services
Effect of professional teaching
Sociological driving forces
Economic driving forces
Political driving forcesExemplaires
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité aucun exemplaire Documents numériques
![]()
Grasslands and herbivore production in Europe and effects of common policiesAdobe Acrobat PDF
Titre : Grasslands : developments opportunities Perspectives Type de document : Ouvrage Auteurs : S.G. Reynolds, Editeur scientifique Editeur : Rome : Fao Année de publication : 2005 Autre Editeur : Science Publishers Importance : 539 p ISBN/ISSN/EAN : 978-92-5-105042-2 Langues : Anglais (eng) Catégories : [Thesagri] agronomie
[Thesagri] biodiversité
[Thesagri] biotechnologie
[Thesagri] fourrage
[Thesagri] prairie : cultureIndex. décimale : MK-0 Généralités Note de contenu : - Forage germplasm
- Forage conservation
- Grass-based systems and organic production
- Climate change, biodiversity and biotechnology
- Geographical information systems
- Farmer and pastoralist participation
- Regional developmentsGrasslands : developments opportunities Perspectives [Ouvrage] / S.G. Reynolds, Editeur scientifique . - Rome : Fao : [S.l.] : Science Publishers, 2005 . - 539 p.
ISBN : 978-92-5-105042-2
Langues : Anglais (eng)
Catégories : [Thesagri] agronomie
[Thesagri] biodiversité
[Thesagri] biotechnologie
[Thesagri] fourrage
[Thesagri] prairie : cultureIndex. décimale : MK-0 Généralités Note de contenu : - Forage germplasm
- Forage conservation
- Grass-based systems and organic production
- Climate change, biodiversity and biotechnology
- Geographical information systems
- Farmer and pastoralist participation
- Regional developmentsExemplaires (1)
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité DOC-00002794 MK-0198 Livre Salle de lecture Documentaires Disponible
Titre : Guide pour un diagnostic prairial Type de document : Ouvrage Auteurs : François Hubert, Auteur ; Patrice Pierre, Auteur Editeur : s.l. : Chambre d'agriculture Année de publication : 2019 Importance : 241 p ISBN/ISSN/EAN : 5552001846019 Langues : Français (fre) Catégories : [Thesagri] Basse-Normandie : région
[Thesagri] Bretagne : région
[Thesagri] fourrage
[Thesagri] graminée
[Thesagri] graminée fourragère
[Thesagri] légumineuse
[Thesagri] légumineuse fourragère
[Thesagri] Pays de la Loire : région
[Thesagri] prairie
[Thesagri] système fourragerIndex. décimale : MK-0 Généralités Note de contenu : 1ère PARTIE : LA MÉTHODE
1. Place de la prairie dans les pays de la Loire
2. Evolution récentes
3. Place de la prairie en Bretagne et en Basse Normandie
4. Diversité des prairies et de leurs fonctions
Guide : objectifs et mode d’emploi
Démarche d’un diagnostic prairie pour une parcelle (schéma)
Les stratégies des éleveurs
Systèmes fourragers et pratiques fourragères
La parcelle : unité d’usage
L’inventaire botanique
1. Introduction
2. Les espèces prairiales
3. La reconnaissance des espèces prairiales
4. La pratique de l’échantillonnage
5. Les indicateurs de la lecture botanique
Prairies dégradées
Fonds prairial et typologie
Présentation des 7 types
Flore et valeur fourragère
2ème PARTIE : LA FLORE
Les graminées
Les légumineuses
Les diversesGuide pour un diagnostic prairial [Ouvrage] / François Hubert, Auteur ; Patrice Pierre, Auteur . - s.l. : Chambre d'agriculture, 2019 . - 241 p.
ISSN : 5552001846019
Langues : Français (fre)
Catégories : [Thesagri] Basse-Normandie : région
[Thesagri] Bretagne : région
[Thesagri] fourrage
[Thesagri] graminée
[Thesagri] graminée fourragère
[Thesagri] légumineuse
[Thesagri] légumineuse fourragère
[Thesagri] Pays de la Loire : région
[Thesagri] prairie
[Thesagri] système fourragerIndex. décimale : MK-0 Généralités Note de contenu : 1ère PARTIE : LA MÉTHODE
1. Place de la prairie dans les pays de la Loire
2. Evolution récentes
3. Place de la prairie en Bretagne et en Basse Normandie
4. Diversité des prairies et de leurs fonctions
Guide : objectifs et mode d’emploi
Démarche d’un diagnostic prairie pour une parcelle (schéma)
Les stratégies des éleveurs
Systèmes fourragers et pratiques fourragères
La parcelle : unité d’usage
L’inventaire botanique
1. Introduction
2. Les espèces prairiales
3. La reconnaissance des espèces prairiales
4. La pratique de l’échantillonnage
5. Les indicateurs de la lecture botanique
Prairies dégradées
Fonds prairial et typologie
Présentation des 7 types
Flore et valeur fourragère
2ème PARTIE : LA FLORE
Les graminées
Les légumineuses
Les diversesExemplaires (1)
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité DOC-00005575 MK-0202 Livre Salle de lecture Documentaires Disponible
Titre : Prairies, herbivores, territoires : quels enjeux ? Type de document : Ouvrage Auteurs : Claude Béranger, Auteur ; Joseph Bonnemaire, Auteur Editeur : Versailles : Quae Année de publication : 2008 Importance : 187 p ISBN/ISSN/EAN : 978-2-7592-0117-4 Langues : Français (fre) Catégories : [Thesagri] prairie
[Thesagri] prairie (paysage)
[Thesagri] production de viande bovine
[Thesagri] production de viande ovine
[Thesagri] produit laitier
[Thesagri] zootechnie : disciplineIndex. décimale : MK-0 Généralités Note de contenu : La mutifonctionnalité des prairies
Christian Huyghe
Le cycle de l'eau dans les prairies.Ses spécificités par rapport aux autres végétations naturelles et cultivées
André Granier
Prairies et paysages
Régis Ambroise et Jean-Pierre Deffontaines†
Herbe et qualités des produits animaux
Jean-Baptiste Coulon
Intérêt et limites économiques des systèmes d'exploitation "herbagers"
Michel Lherm
Comment valoriser les quantités spécifiques des viandes bovines et ovines et des produits laitiers ?
Bertil Sylvander, Guy de Fontguyon et Pierre Sans
Conséquences zootechniques d'une orientation herbagère prédominante
Claude Béranger, Joseph Bonnemaire, Jean-Louis Tisserand †, Jean-Michel Besancenot et Louis de Neuville
Evolutions possibles des politiques publiques de soutien
Vincent Chatellier, Dominique Vollet, Laurent Dobremez et Étienne Josien
Acceptabilité des politiques publiques de soutien aux territoires
Michel PetitPrairies, herbivores, territoires : quels enjeux ? [Ouvrage] / Claude Béranger, Auteur ; Joseph Bonnemaire, Auteur . - Versailles : Quae, 2008 . - 187 p.
ISBN : 978-2-7592-0117-4
Langues : Français (fre)
Catégories : [Thesagri] prairie
[Thesagri] prairie (paysage)
[Thesagri] production de viande bovine
[Thesagri] production de viande ovine
[Thesagri] produit laitier
[Thesagri] zootechnie : disciplineIndex. décimale : MK-0 Généralités Note de contenu : La mutifonctionnalité des prairies
Christian Huyghe
Le cycle de l'eau dans les prairies.Ses spécificités par rapport aux autres végétations naturelles et cultivées
André Granier
Prairies et paysages
Régis Ambroise et Jean-Pierre Deffontaines†
Herbe et qualités des produits animaux
Jean-Baptiste Coulon
Intérêt et limites économiques des systèmes d'exploitation "herbagers"
Michel Lherm
Comment valoriser les quantités spécifiques des viandes bovines et ovines et des produits laitiers ?
Bertil Sylvander, Guy de Fontguyon et Pierre Sans
Conséquences zootechniques d'une orientation herbagère prédominante
Claude Béranger, Joseph Bonnemaire, Jean-Louis Tisserand †, Jean-Michel Besancenot et Louis de Neuville
Evolutions possibles des politiques publiques de soutien
Vincent Chatellier, Dominique Vollet, Laurent Dobremez et Étienne Josien
Acceptabilité des politiques publiques de soutien aux territoires
Michel PetitExemplaires
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité aucun exemplaire Documents numériques
![]()
Prairies, herbivores, territoires : quels enjeux ?URL PermalinkLes prairies au service de l'élevage : Comprendre, gérer et valoriser les prairies / Sébastien Couvreur (2018)
Permalink
Se connecter
Mot de passe oublié ?Adresse
23 rue Jean Baldassini 69364 Lyon Cedex 07
69364 Lyon
04.27.85.85.90
contact